*
Size uygun olan Karaveli Yoga&Pilates Home’daki Temel Yoga, Yin Yoga, Yoga Terapi dersleri mevcut. Her gün gelmenize gerek yok, ancak herhangi bir Temel Yoga dersine istediğiniz sıklıkta devam edebilirsiniz. Haftada 2 – 3 kez gelmenizi öneririz. Fazla yoganın bir zararı yok…
Ne sıklıkte yoga yapsam iyi olur?
Haftada 2 kere yoga iyi bir başlangıç, ancak sadece haftada 1 kez yapabiliyorsanız yine de faydalarını görebilirsiniz. Daha azı ile kendinize yogi demeniz uygun olmaz! Yaptıkça yogayı daha da sık yapma isteği doğabilir. Ciddi yogiler her gün yaparlar, evde de yapmaya başlarlar. 20 dakika da olsa, 5 dakika meditasyon da olsa, zamanla hayatlarına katmaya başlarlar. Ancak ilk başlarda derse haftada 2 kez gelerek başlayabilirsiniz.
Mevcut programa göre Temel Yoga olan tüm derslere girebiliyoruz farklı hocalarla, doğru mudur? Yoksa belli bir hoca ile ve belli bir grup ile başlayıp aynı ekiple ilerliyor muyuz?
Belli bir grup yok, istediğiniz hoca ile istediğiniz zaman Temel Yoga dersleri ile devam edebiliyorsunuz. Zaten bütün Temel Yoga dersleri aynı seviyeye hitap ediyor ve her öğrenci kendi hızına göre Power, Akış gibi diğer derslere geçebiliyor. Böylece daha çok seçenek, daha esnek bir program çizilebiliyor. Grubun başlamasını beklemenize gerek kalmıyor.
Yoga yaparken ne giymeliyim, ne yemeliyim, vs….?
Yoga, yalın ayak yapılır. Rahat bir spor kıyafeti uygun. Yoga yapmadan önce içki ya da uyuşturucu almayın. Büyük bir yemek yemeyin, ama aynı zamanda mide kazınacak kadar aç da olmaması gerekir. Yoga sırasında su içmek enerjiyi bozar- yani yukarıya çıkan ısı, söner ve aşağa çekilir. 1 saat ya da 1.5 saatlik uygulama meditatif yani içsel bir ortamdır ve konuşmak sadece hocaya aittir. Grup ders de olsa aslında tek olarak yapılır ve grup enerjisi destekleyicidir. Hareketler sinir sistemini etkilediği ve kasları farklı çalıştırdığı için terleme olması normal.
Yoganın amacı nedir?
Yoganın amacı, gerçek doğamızı görmek. Tapas svadhyaya işvaripranidana: Yoga tutkulu biçimde seçimleri kim yaptığına dair içsel araştırma. Bu araştırma içsel (svadhyaya) yani bilim adamı gibi bir objeyi incelemiyoruz, kendimizi inceliyoruz. Bu araştırma tutkulu (tapas). Yoga yapanlar gerçekleri keşfetmeye yönelik tutkulu olmalılar yoksa bir sürü engel yolu kesecek. Tutkulu araştırma, ‘seçimleri kim yapan’ sorusuna yönelik (işvaripranidana) Bu araştırma yavaşlayarak, içimizdeki hareketleri izlemeye başlayarak, zihnin doğasını ortaya çıkararak yaparız. Hareketler ve bütün teknikler buna yönelik araçlar. Yoganın ikinci amacı, sağlık. Ters hareketlerle dengelenen hormonlar, çevirme hareketleri ile atılan toksinler, güçlenen kaslar… yoganın gündelik hayatımızın kalitesini arttırmasını küçümseyemeyiz. Yogayı bize yaptıran şey de, zevk. Eğer adrenalinden zevk almasak, fiziksel çalışmanın sonucundaki gevşemeyi tatmasak, bir dahaki derse gelmekte zorluk çekebiliriz.
Pilatese Yeni Başlayanlar
Pilatesle hayatınız değişecek!
Bu egzersiz sistemi tüm vücudu kapsar. Buna zihnimizi de dâhil etmeliyiz. Eğitmen tarafından verilen direktiflere uyularak yapıldığında bilmediğimiz veya farkında olmadığımız iç kaslarımızı harekete geçirir içten dışa doğru bir çalışma gerçekleştiririz. Bu da iskelet yapısı (özellikle omurga) üzerinde çok etkilidir. Güçlü kas yapısı, sağlam ve düzgün bir duruş demektir.
Pilatesin faydaları nelerdir?
Bu egzersiz sistemi tüm vücudu kapsar. Buna zihnimizi de dâhil etmeliyiz. Eğitmen tarafından verilen direktiflere uyularak yapıldığında bilmediğimiz veya farkında olmadığımız iç kaslarımızı harekete geçirir içten dışa doğru bir çalışma gerçekleştiririz. Bu da iskelet yapısı (özellikle omurga) üzerinde çok etkilidir. Güçlü kas yapısı, sağlam ve düzgün bir duruş demektir. Var olan ağrıları en aza indirmek veya duruş bozukluğu yüzünden meydana gelebilecek rahatsızlıkları gidermek pilatesin en temel fikridir. Zaman içinde pilatesin değeri fark edilmiş, program birçok hastanede, fizik tedavi merkezinde kullanılmaya başlanmıştır. Zaten birçok dansçı Joseph Pilates ile güçlenmek veya sakatlıklarını tedavi etmek için çalışmış ve ölümünden sonra bayrağı onlar devralmıştır. Günümüzde de birçok profesyonel sporcu direnç ve esnekliklerini artırmak için antrenman programlarına pilatesi dâhil ediyor. Bunun en iyi örneği son yılların altın çocuğu yüzücü Michael Phelps'tir.
Nasıl yapılır?
Pilates yönteminde bazı kilit ilkeler bulunmaktadır. Bedeni zorlamamak ve hareketleri daha etkili hâle getirmek için bu ilkeleri hareket esnasında kullanmalıyız
Nefes
Nefes, zihin ve vücut arasındaki esas bağlantı noktasıdır. Varoluşumuzun temeli ve doğumdan ölüme kadar bize eşlik eden ritimdir. Hareketlerdeki farkındalığımızı artırmak, doku arasındaki oksijen geçişini sağlamak ve akciğer kapasitemizi yükseltmek için her harekete entegre ederiz.
Konsantrasyon
Yaptıklarımıza dikkat etmek, o anda var olmak ve yapılan hareketlerin kontrolünü elimizde tutmak çok önemlidir. Konsantrasyon olmazsa hareketler form ve amaçlarını kaybeder. Dikkatsizce yirmi-yirmi beş tekrar yapmak yerine, odaklanarak beş tekrar yapmak daha iyi sonuç verir.
Kontrol
Uygun form, diziliş ve eforu anlamak ve sürdürmek gerekir. Pilates, zihin, hareket ve efor üzerinde kontrollü olmadan gerçekleştirilemez.
Merkezleme
Tüm hareketler merkezden dışarı doğru yapılır. Pilatesin esas özelliği güçlü, sabit ve esnek bir merkez geliştirmektir. Hareketlerde çoğunlukla merkez (powerhouse) dediğimiz noktayı (iki kalça kemiğinin arası, hemen göbek deliğimizin altını) kullanırız.
Kesinlik
Hareketlerde netlik önemlidir. Bu da konsantrasyon, kontrol ve merkezleme sonucunda pratikle oluşur.
Ritim
Genelde hareketlerin temposu yüksek değildir ama bir ritim içinde yapılmalıdır. Hareketler akıcı ve yumuşak olmalıdır.
Tüm vücudun hareket etmesi
Nefes, konsantrasyon, kontrol, merkezleme, kesinlik ve ritim ilkelerini birbirine entegre ederek, düzgün bir biçimde akan hareketler zinciri yaratmaktır.
Rahatlama
Efor ve rahatlama arasındaki farkı bedenimizin anlaması gerekir. Rahatlama hareketleri bedenimizdeki gereksiz gerilimi vücuttan atmamızı sağlar. Hareketlerimizde ve günlük yaşantımızda rahat, dingin ve akıcı olmamıza yardım eder.
Evde veya salonda pilates
Pilatesi mat (minder) çalışması ve reformer (aletli) pilates diye ikiye ayırabiliriz.
Pilatesin minder çalışması en yaygınlarındandır. Kendi ağırlığınıza karşı yaptığınız bir egzersiz zinciridir. Böyle olduğundan herhangi bir ekipmana ihtiyaç duyulmaz. Düz bir zemin, altınızda bir egzersiz minderi ya da keAmiklerinizi rahatsız etmemesi için uygun kalınlıkta bir havlu bu iş için yeterlidir. Buna bir de kan akışını engellemeyecek rahat giysiler ekleyebiliriz. Evde, salonda, kumsalda, tatilde, odanızda rahatlıkla yapabilirsiniz. Tabii ki bu egzersizi uygulayabilmeniz için temel ilkeleri bilmeniz gerekir. Bunun için size önerim bir süre pilatesi bir eğitmen eşliğinde yapıp, tekniğini öğrenmek olacak.
Aletli pilatesi ise ancak salonlarda yapabilirsiniz. Evinize de satın alabilirsiniz ama hem büyük hem de oldukça pahalı bir ekipmandır. Aletli pilates mutlaka bir eğitmen eşliğinde yapılmalıdır.
Her yaşta pilates
Pilatese başlangıç yaşına on diyebiliriz. Şu yaşa kadar diye bir sınır koymaya gerek yok çünkü hareketleri zorlanmadan, farkına vararak yapan herkes daha sağlıklı ve zinde olacaktır. Gelişim çağındaki çocuklar için iyi bir egzersizdir. Odaklanmayı, düzenli nefes almayı, dengeyi, koordinasyon gelişimini bedenimize ne kadar erken yaşta öğretirsek o kadar daha sağlıklı, zinde ve kaliteli bir yaşam süreriz. Pilates bazı kişilere, özellikle gençlere biraz dingin ve ritmi düşük gelebiliyor maalesef ama ben karar vermeden önce bir süre denemelerini öneririm. Kendilerini gerçekten iyi hissedecekler. Bazı kişilerin birtakım sağlık problemleri olabilir. Ciddi problemleri olanların mutlaka doktorlarına pilates yapıp yapamayacaklarını sormaları gerekir (Bu koşul tüm sporlar için geçerlidir). Bu problemler şunlar olabilir: Kalp problemleri, aşırı derecede kemik erimesi, omurga eğrilikleri, bel, boyun fıtıkları vb. Bu problemlere sahipseniz bile çoğunlukla pilates yapabilirsiniz.
Çünkü, yüksek efor isteyen bir egzersiz değildir, çalışmalarımız çoğunlukla omurga sağlığı üzerinedir ve iç kaslarımızı çalıştırdığımız için kemik yoğunluğunu artırmaya yardımcıdır. Bu tür durumlarda bire bir eğitmen eşliğinde uygun bir program uygulamak gerekir.
Çalışan kesim için pilates
Çağımızın hastalığı, duruş bozukluğu ve stres. Çoğumuz tüm günümüzü bir ekran karşısında geçiriyoruz, bu da doğrudan omurgamıza yük oluyor. Zaman içinde farkında olmadan yerçekimine yenik düşüyoruz. Bütün gün aynı hareketleri tekrarlıyoruz. Egzersiz yapan biri de değilseniz kaslarımız her geçen gün zayıflıyor ve vücudumuzun belli bölgelerine kilo alıyoruz ve bu da bizi biraz daha aşağıya çekiyor. Biz spor yapma alışkanlığı olan bir toplum değiliz ama her geçen gün insanlar spor yapmanın önemini keşfediyorlar. Bunun için ben mutlu ve umutluyum.
Size önerim; yapabiliyorsanız bir spor salonuna düzenli bir şekilde haftada üç kez, olmazsa en az iki kez giderek minimum birer saat, beden ve zihin sağlığınız için zaman ayırmak. Salona gitme olanağınız yoksa o zaman sabahları ve yatarken birkaç esnetme, boyun ve kol hareketi öğrenip bunları düzenli olarak uygulamak. Çalışırken de arada bir yerinizden kalkıp ofiste bir tur atıp, sandalyenizin ucuna, oturma kemiklerinizin üstüne oturup öğrendiğiniz boyun ve kol egzersizlerini yapmanızı tavsiye ederim. Birlikte çalıştığınız kişiler bu durumu garipseyebilir ama emin olun buna değer.
Ayakta çalışan kişiler de zaman zaman yapacakları küçük boyun, kol, ve sırt hareketlerinin yanı sıra bedenlerinin ağırlığını ortalayıp, ayak tabanlarının tümünü kullanıp ağırlığı yayarak powerhouselarını yani karın bölgelerini kontrol altında tutup yorgunluklarını azaltabilirler.
Yeni başlayanlara öneriler
Pilates yeni başlayanlara ilk başlarda zor gelebilir. Genellikle nefesleriyle beraber hareketlerini kontrol edemediklerinden şikâyet ederler. Dengede zorlanırlar, bacakları titrer, boyunlarının ağrıdığını söylerler. Ama merak etmeyin, pilates pratikle gelişecek bir egzersizdir. Derslere düzenli girmeye çalışın, kulağınız eğitmende, aklınız bedeninizde olsun. Hareketleri eksiksiz yapmaya çalışın. Sayısı hiç önemli değil. Kendinize zaman tanıyın. Herkese göre değişir ama aşağı yukarı altı ders sonra bacaklarınız güçlenecek, boynunuz daha az rahatsız olacak çünkü karın kaslarınızı kullanmayı öğreneceksiniz, dengeli hareket etmeye başlayacaksınız, nefes kendiliğinden akmaya başlayacak ve günlük yaşamınızda kendinizi daha enerjik hissedeceksiniz.
Bilinçsiz yapılan pilates
Bir eğitmenin pilates ilkelerini bilmesi ve bunları doğru bir şekilde uygulatması gerekir. Aksi takdirde amaca ulaşılamaz ve bu sıradan bir egzersiz olur. Bir eğitmenin okuyarak, görsel olarak ve katılacağı workshop ya da eğitim programları ile kendini sürekli yenilemesi, hem derslerin daha renkli geçmesini sağlar, hem de bilgiler tazelenir.
Bazen aynaya baksanız bile hata yaptığınızı anlamayabilirsiniz. Bu yüzden eğitmen eşliğinde bu yöntemi uygulamanızı tavsiye ederim. En azından belli başlı hareket tekniklerini oturtana kadar.
Son söz
Pilatesle daha az hasta olacaksınız, gücünüz, direnciniz, konsantrasyonunuz ve koordinasyonunuz artacak, dengeyi yakalayacaksınız, dinamik, enerjik olacaksınız ve emin olun hayatla daha kolay baş edeceksiniz. Size pilates yapmayı teklif ediyorum!